PDFIspis

DeltaOhm HD 32MT.1, meteo dataloger

Meteorološki dataloger
Opis

delta ohm logo white resized

pdfHD32MT.1.pdf(1.02 MB)

HD32MT.1, data loger sposoban za bilježenje i spremanje vrijednosti od raznih osjetnika spojenih na njegoveb ulaze.
Uređaj je potpuno programabilan od strane korisnika, te je stoga vrlo svestran. Uključeni HD32MTLogger aplikacijski program, isporučuje se s instrumentom, omogućava jednostavno i intuitivno programiranje pomoću grafičkog sučelja, bez potrebe za učenjem bilo kojeg programskiog jezika, čime se smanjuje vrijeme potrebno da bi se sustav stavio u rad.
Vrijednosti snimljene instrumentom mogu se prenijeti na računalo pomoću HD32MTLogger softvera. Uređaj može biti konfiguriran da zapamtiti trenutnu vrijednost, minimalnu vrijednost, maksimalnu vrijednost, prosječnu vrijednost i standardnu devijaciju mjerenja. Za mjerenja koja zahtijevaju brojanje impulsa, ukupni broj impulsa može biti pohranjen. Različiti intervali akvizicje/ snimanje mogu se programirati po svakom ulazu, zasebno
Svaki zapis uključuje datum i vrijeme. Data loger podataka ima "flash" internu memorije organiziranu u kružnom načinu rada: kada je memorija popunjena novi podaci se pišu preko najstarijih (brišu). Broj spremljenih mjerenja ovisi o broju spojenih osjetnika, o vrsti mjerenja se pohranjuju i na činjenicu da su senzori spojeni u isto ili različito vrijeme. Na primjer, s 8 osjetnika u isto vrijeme, može se spremiti 100.000 zapisa, svaki se sastoji od 8 mjerenja.
Podaci se također mogu izravno snimiti na prijenosnu SD memorijsku karticuu s kapacitetom od 4 GB. Uporaba memorijske kartice omogućuje proširenje kapciteta memorije instrumenta, ne gubi podatke kada je memorija puna.
Prema mogućnosti komunikacije s računalom, dostupne su tri vrste data logera:

 • Osnovna verzija: komunikacija s računalom za prijenos podataka ili programa je putem kabla.
 • Izvedba s radio modem opcijom: osim izravne kabelske veze sa računalom, možete prenijeti podatke i program putem VHF radio veze korištenjem eksternih radio modema.
 • Izvedba s TCP / IP : prijenos podataka i programiranje može se obaviti preko TCP / IP putem opcijskog vanjskog Ethernet Serijskog Poslužitelja. Sve verzije mogu biti opremljene s dodatnim GSM modulom, preko kojeg možete poslati alarmni SMS na mobilne telefone i poslati snimljene podatke na e-mail ili FTP adresu. Instrument se može spojiti na skoro sve postojeće osjetnike (analogni i digitalni izlaz) koji se koriste u industrijskim aplikacijama kao i u aplikacijama analize i zaštite okoliša, meteoroligija itd

Tipični senzori koji mogu biti spojeni na instrumentu su:

 • osjetnici sa analognim naponskim izlazomn, i unipolarni i bipolarni;
 • osjetnici s analognim strujnim izlazom (0 ... 20mA, 4 ... 20mA);
 • termoparovi tipa K, J, T, N, R, S, B, E, temperaturni senzori termopar; s automatskom kompenzacijom hladnog čvora, korištenjem internog osjetnika u data logeru;
 • Pt100 / Pt1000 i NTC osjetnici;
 • Osjetnici s digitalnim izlazom (razine TTL) ili analognim (periodično), za brojanje mjerenja, učestalost i razdoblje (npr osjetnik za sadržaj vode u tlu)
 • Otpornici i potenciometri za mjerenje odnosa otpora i napona (npr propelerski anemometar)
 • magnetski osjetnici s reed kontaktom (npr otvorena vrata)
 • osjetnici za solarno zračenje (piranometri, albedometri, neto-zračenja, luxmetri, pirgeometri, trajanje zračenja)
 • osjetnici s otvoreni / zatvoreni kontaktni izlaz (npr mjerači kiše, anemometri sa šalicama);
 • osjetnici s RS485 izlazom i MODBUS-RTU protokolom;
 • Delta Ohm Anemometri serije HD2003 i HD52.3D serije Delta Ohm Anemometri. Izračunate veličine: Točka rosišta, Toplinski indeks, Subjetktivni osjećaj, tlak zasićene pare
 • Prilagođene matematičke formule primjenjuju se na izmjerenim veličinama, s aritmetičkim operacijama, logičke, matematičke i trigonometrijske funkcije, kontrolne funkcije (AKO ... ONDA)
 • Referentna evapotranspiracija ETO s FAO Penman-Monteith metodom.

Ima slobodne  kontakte za alarmne izlaze i digitalne izlaze alarma. Izlazi se aktiviraju ako osjetnici izmjere veće vrijednosti nego što je postavljen prag alarma u data logeru (programu). Data loger može pohraniti i prijaviti sve pogreške uzrokovane kvarom spojenih osjetnika, hardvera ili samog data logera tijekom akvizicije i spremanja podataka. Izlazi alarma mogu se također programirati i za otkrivanje takve pogreške.
Instrument je naročito prikladan za upotrebu u vremenskim stanicma, za detekciju i prijenos klimatskih varijabli na daljinu. Delta Ohm proizvodi širok raspon osjetnik za mjerenje varijabli okoliša koji se mogu spojiti na data loger, uključujući i osjetnike za mjerenje temperature, vlage, tlaka zraka, brzina vjetra, sunčevog zračenja, količini oborina, itd
Data loger se može isporučiti s predinstaliranim programiranim velićinama prema specifikacijama kupca, kako bi se moglo odmah početi s radom nakon instalacije sustava. Program se instalira izravno u Delta Ohm-u, prilikom naručivanja. Neke značajke data logera su zaštićene lozinkom (Postavljanje sata, Šiifre korisnika, pogram za slanje, GSM postavke). Ako je potrebno lozinku unosi korisnik u vrijeme instalacije i spajanja.
Napajanje je 12-30 Vdc. Sustav se također može napajati sa solarnim pločama i backup (sigurnosnim) baterijama odgovarajućeg kapaciteta, što omogućuje ugradnju na udaljenim mjestima gdje nema električne energije. Unutarnja litij baterija drži datum i vrijeme instrumenta u nedostatku vanjskog napajanja. Data loger može napajati sve osjetnike koji su spojeni na njegove terminale. Može signalizirati i pohraniti, kada napon napajanja padne ispod programiranog praga i prebaciti se u režim za nisku potrošnju energije (standby). U ovom načinu rada, data loger prekida napajanje svim osjetnicima i obustavlja akviziciju / spremanje, dok se napon napajanja ne vrati na prag minimale.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Dimenzije/Masa

222x140x63 mm/Oko 1 kg

Materijal

Presvučeni aluminij

Radni uvjeti

-20 … 50 °C, 0 … 85% RH bez kondenzacije

Temperatura skladištenja/Napajanje                             

-25 … 65 °C / 12 … 30 Vdc

Apsorpcija  40 mA @ 12 Vdc
Interval akvizicije/Interval spremanja  Programiranje od 1 do 60sec / Programiranje od 2 sec do 24h
Kapacitet memorije

4 MB interna memoija
Čitać SD kartica do 4 GB

Broj uzoraka koji se mogu spremiti Spremanje jednog mjerenja koje se satoji od N vrijednosti (4 x N)
bitova memorije plus 8 bitova za datum i vrijeme.
Analogni ulazi

16 kanala, svaki kanal kao krajnji kanal (single-ended)
ili alternativno dva susjedna kanala kao difierencijalni ulaz.
Mjerni opsezi:±25 mV, ±100 mV, ±1000 mV, ±2500 mV
Rezolucija: 16 bit, Točnost: 0.01% p.s.
Ulazna impedancija: 100 MΩ

Digitalni izlaz/ulaz portovi (I/O) 8 portova, svaki podesiv kao ulaz za spajanje osjetnika ili alarm izlaza  
TTL logički nivoi (0→Vin<0,8V, 1→Vin>3V)
Max. ulazni napon: 5.5 V
Ulazi za frekv. brojač

2 ulaza
Frekvencija impulsa 100 kHz max.
TTL logički nivoi (0→Vin<0,8V, 1→Vin>3V)
Minimalno trajanje impulsa 10 μs

Ulazi za slobodne kontakte
otvoreno/zatvoreno brojač
2 izolirana ulaza
Switch frekvencija 50 Hz max.
Min. vrijeme otvarnja/zatvaranja 10 ms
RS485

RS485 port (može s spojiti do 8 osjetnika) za anemometre
serije HD2003 i HD52.3D i osjetnike sa MODBUS-RTU
protokolom.

RS232  2 RS232 porta, jedan za spajanje na PC ili opcijski
radio modem ili Ethernet i jedan za spajanje na opcijski GSM modem
Sub-D 9-pinski muški konektori
Izlazi alarma 2 izolirani, slobodna (bez napona) kontaktni izlazi
Kontakt: max. 1 A @ 30 Vdc teret
Mogu se konfigururati I/O portovi kao izlazi za alarm
Izlazi za vanjska napajanja +5V regulirano, max. 500 mA
+Vsw (switched): sa istzom vrijednošću kao ulazno napajanje, aktivno
samo za vrijeme akvizicije mjerenja