PDFIspis

DeltaOhm LP UVB 02, radiometrijska sonda

Radiometrijska sonda za rad u zaštiti okoliša(meteorologija
Opis

delta ohm logo white resized

pdfLP_UVB02_D_uk.pdf(418.84 KB)

LP UVB 02 radiometar mjeri ukupno zračenje u UVB dijelu spektra na ravnu površinu (W / m2). Konkretno, spektralna osjetljivost instrumenta centrirana je na 305nm širine pojasa 5nm (FWHM). Ukupno zračenje je zbroj direktnog sunčevog zračenja i raspršene radijacije na površinu paralelnu sa tlom. Za razliku od vidljivog spektra gdje izravna komponenta prevladava nad raspršenom komponentom, u UVB spektru svjetlost je jako raspršena pod utjecajem atmosfere i na taj način su te dvije komponente ekvivalentne.
Zato je od primarne važnosti da je instrument sposoban točno mjeriti obje komponente.

LP UVB 02 sonda se obično koristi u sljedećim sektorima:

  • Praćenje ozonskog sloja. Doista, radijacije oko 295 nm-315 nm snažno apsorbira ozon koji se nalazi u stratosferi, dakle svaka mala varijacije ozonskog sloja odgovara povećanju ili smanjenju zračenja na tlu.
  • Učinci UVB zračenja (najviše šteti ljudskom zdravlju) na živa bića.
  • Mjerenje UVB zračenje u radnim prostorima.

LP UVB 02 radiometar treba vanjsko napajanje. Potrebno je pojačati slabe signale koje generira fotodioda. Radiometar je naponsko/strujno pojačalo.
Ovaj izbor mjeri UVB zračenje od sunca. Treba koristiti sofisticirane filtere zbog relativno slabog zračenja u tom spektru, struja reda veličine pA. Dakle, nije moguće koristiti dugačak kabel jer bi šum/smetnje bio snažniji od samog signala. Stoga se signal mora pojačati.
LP UVB 02 je robustan i proizveden je za rad na duže vrijeme, bez održavanja (ako je ispravno napajan). Ove karakteristika ga čine pogodnim za mjesto u meteorološkim postajama.
U sami uređaj je stavljena Pt100 sonda kako bi se kontrolirala temperatura istog. Unutarnja temperatura mora ostati u rasponu rada uređaja, inače bi mjerna greška mogla biti puno veća od one specificirane u priručniku. Izloženost temperaturi višoj od + 60 ° C može mijenjati interferencijske spektralne karakteristike filtera.

Princip rada

LP UVP 02 radiometar se temelji na inovativnoj statičkoj fotodiodi, spektralni odziv, za koji je prilagođen, zahtijeva koištenje posebnih interferencijskih filtera. Konkretno, fotodioda i filteri imaju izvanrednu stabilnost, kako na temperaturi i dugoročno. To je omogućilo proizvodnju instrument koji ne treba grijanje, čime se smanjuje potrošnja energije.
Posebna pažnja posvećena je dizajnu filtera, kako bi instrument bio potpuno slijepi na valnim duljinama izvan mjernog opsega uređaja.
Solarna energija unutar 302nm-308nm spektralnog pojasa je samo 0,01% od ukupne energije Sunca koja dopire do površine Zemlje. Mjerodavna spektralna  krivulja  prikazana je na slici. 1A (u linearnom mjerilu) i sl. 1B (u logaritamskoj skali).
LP UVB 02 opremljen kupolom 50mm-vanjskog promjera, radi zaštite samog osjetnika. Kvarc je izabran zbog optimalne propusnosti u UV području.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

UV MJERENJE  
Tipična osjetljivost ≈5V/(W/m2)
Vrijeme reakcije  
Min. impedancija 10 kΩ
Mjerni opseg 0-1 W/m2
Kut gledanja 2π sr
Spektralni opseg 305nm Peak
302.5nm ÷ 307.5 nm (1/2)
301nm ÷ 309 nm (1/10)
297.5nm ÷ 311.75nm (1/100)
292.5nm ÷ 316.255nm (1/1000)
Radna temperatura -40 °C ÷ +60 °C

Odziv prema kosinusovom zakonu                                                      

< 8 % (između 0° i 80°)
Dugoročna stabilnost (1.g) <|±3|%
Nelinearnost  
Reakcija na temperaturu < 0.01%/°C
MJERENJE TEMPERATURE -40°C +60°C
Mjerni opseg -40°C +60°C
Točnost ÷0.2°C
Min impedancija 10 kΩ
NAPAJANJE  
Vdc+ 7÷30 V DC
Tipična potrošnjaDimenzije 3 mA

Dimenzije

fig. 4
Masa 0.90 Kg.